Hockey – Rio 2016

Hockey staat op de Olympische Spelen van Rio in 2016 voor de 23e keer op het programma. De originele plannen zijn dat het hockeytoernooi zal plaatsvinden in het Olympic Hockey Center in de Barra Cluster, maar Rio 2016 heeft een alternatief plan om een hockeystadion te bouwen in de Deodoro Zone. Het hockeytoernooi begint op 7 augustus en eindigt op 20 augustus 2016.

De eerste keer dat het onderdeel Hockey op het programma van de Olympische Spelen stond, was in 1908. Na een aantal jaren niet op het programma te hebben gestaan is Hockey vanaf 1928 een vast onderdeel van de Spelen geweest. Vanaf 1980 zowel voor mannen als vrouwen. Hockey is één van de negen teamsporten en er worden 2 gouden medailles verdeeld:

  • Hockey heren
  • Hockey dames

Medaille geschiedenis
Nederland is in de geschiedenis van de Olympische Spelen erg succesvol geweest in deze sport. In totaal werden er 5 gouden medailles gewonnen, daarnaast werd ook nog 5 keer zilver en 6 keer brons behaald. Hiermee is Nederland, na India, het meest succesvolle land op dit Olympische onderdeel.
België won in 1920 een bronzen medaille en tot op heden is dit de enige medaille die dit land won bij het Hockey.

Londen 2012
De Nederlandse dames wonnen goud op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De mannen verloren de finale van Duitsland en wonnen zilver.

De Belgische hockey heren werden in de groepsfase uitgeschakeld. Ze werden derde in hun groep (achter de finalisten Nederland en Duitsland). Ze wonnen nog wel de strijd om de 5e plaats van Spanje. De hockey dames wisten in de groepsfase geen wedstrijd te winnen en werden laatste in hun groep. Ze wonnen wel de strijd om de 11e plaats van Amerika.

Leave a Reply