Moderne vijfkamp – Rio 2016

Wellicht de meest onbekende sport op de Olympische Spelen 2016 is de moderne vijfkamp, terwijl dit toch al vanaf 1912 onafgebroken op het programma van de Olympische Spelen staat. Het staat op de Olympische Spelen 2016 van Rio voor de 24e keer op het programma. De sport bestaat uit vijf sporten die allen op 1 dag(!) worden uitgeoefend: schermen, zwemmen, paardrijden (springen), hardlopen en schieten. De moderne vijfkamp vindt plaats plaats op het Deodoro Modern Pentathlon Park in de Deodoro cluster op 19 augustus (vrouwen) en 20 augustus (mannen).

De dag begint met het schermen. Alle atleten komen tegen elkaar uit in partijen die maximaal 1 minuut duren. Wanneer alle partijen worden gewonnen, verdient een deelnemer 1000 punten voor het klassement. Het tweede onderdeel is 200 meter zwemmen. Een tijd rond de 2.30 minuten is hier goed voor 1000 punten, elke 1/3 seconde langzamer scheelt ongeveer 4 punten. Het derde onderdeel van het programma is paardrijden (jumping). Op basis van loting wordt een paard toegewezen en de atleten krijgen 20 minuten de tijd krijgen om aan dit paard te wennen. Het parcours bevat 12 sprongen waaronder een dubbele en een driedubbele hindernis. Deelnemers starten in dit onderdeel met 1200 punten en verliezen punten door weigeringen, fouten en tijdsoverschrijding. Het laatste onderdeel van de dag bestaat eigenlijk uit 2 onderdelen: hardlopen en schieten.

Het schieten/hardlopen is vergelijkbaar met de biathlon; een atleet moet 3 kilometer lopen en ondertussen 15 doelen raakschieten (3 x 5 doelen). Een atleet mag onbeperkt schieten, als het na 1,5 minuut nog niet gelukt is om raak te schieten mag hij verder. Doordat atleten starten op basis van hun prestaties bij de eerste drie onderdelen is de winnaar ook daadwerkelijk de eerste loper.

Medailles:

  • Moderne vijfkamp heren
  • Moderne vijfkamp dames

Medaille geschiedenis
Nederland en België wonnen nog nooit een medaille op dit spectaculaire onderdeel.

Londen 2012
Nederland en België hadden geen deelnemers op de Olympische Spelen 2012.

Leave a Reply