Paardensport – Rio 2016

Paardensport staat op de Olympische Spelen 2016 van Rio voor de 25e keer op het programma. Deze sport bestaat uit drie disciplines: dressuur, eventing (military) en het springen (jumping). Alle onderdelen vinden plaats in het National Equestrian Center in de Deodoro Cluster van 7 tot 20 augustus 2016.

De paarsensport staat sinds de Olympische Spelen van 1900 op het programma. De sport ontbrak in 1904 en 1908 en stond na 1908 onafgebroken op het programma. De paardensport is de enige sport waarin zowel mannen als vrouwen tegen elkaar strijden in één klassement. Elk van de drie disciplines wordt zowel individueel als in teamverband uitgevoerd. In totaal worden er 6 medailles verdeeld tijdens Rio 2016:

Dressuur

  • Individueel
  • Team

Eventing

  • Individueel
  • Team

Springen

  • Individueel
  • Team

Medaille geschiedenis
Mede door Anky van Grunsven (3x goud, 5x zilveren en 1x brons) heeft Nederland in het verleden 10 gouden medailles gewonnen, 13 zilveren en 3 bronzen medailles, waarmee het binnen deze sport op de 6e plaats staat in het landenklassement.
België won 4 gouden, 2 zilveren en 6 bronzen medailles en staat in dit klassement op de 13e plaats.

Londen 2012
Nederland won drie zilveren en één bronzen medaile op de Spelen van Londen 2012.
Dressuur
Bij dressuur won Adelinde Cornelissen individueel een zilveren medaille en in teamverband samen met Anky van Grunsven en Edward Gal een bronzen medaille. Individueel werden Van Grunsven en Gal respectievelijk 6e en 9e. Patrick van der meer kwam niet door de kwalificatie ronde.
Eventing
Andrew Heffernan en Tim Lips werden individueel bij Eventing respectievelijk 33e en 36e. Elaine Pen werd bij de crosss-country uitgeschakeld en werd niet in de einduitslag opgenomen. In teamverband werden Heffernan, Lips en Pen 11e.
Springen
Gerco Schröder won zowel individueel als in teamverband samen met Marc Houtzager, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling een zilveren medaille. Individueel werd Houtzager 9e. Vrieling werd voor de finale ronde uitgeschakeld en van der Vleuten trok zich terug.

België won geen medaille in de paardensport. De beste prestatie was die van het Eventing team die 10e werd. De enige Belg die in de paardensport de finale mocht rijden was Karin Donckers, ook bij eventing en ze werd 15e.

Leave a Reply