Hoe kun je reizen tussen de stadions in Rio tijdens de Spelen?

Het reizen tussen stadions is één van de belangrijkste dingen die je vooraf moet plannen. In een grote stad als Rio duurt het, afhankelijk van waar je verblijft, redelijk wat tijd om naar de stadions te reizen. Zelf verblijven we in Ipanema (vlakbij het Holland Heineken House) en vanuit hier is het bijvoorbeeld al 45 minuten reizen met het openbaar vervoer naar het Olympisch Barra park. Ter voorbereiding is het handig om dus even te bekijken hoe lang je ongeveer bezig bent met reizen. Op de site Moovit kun je eenvoudig zien hoe lang je trip met het openbaar vervoer duurt. Natuurlijk is het ook mogelijk om een taxi te pakken. In dit artikel leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn om je in Rio te verplaatsen.

Met het openbaar vervoer door Rio reizen

Dit is voor veel bezoekers de meest praktische manier om door Rio te reizen. Speciaal voor de Olympische Spelen is er een metrolijn aangelegd tussen Ipanema en Barra; maar daarnaast kun je ook met de bus naar

Reizen tijdens Rio 2016
Tijdens de Spelen maken bussen gebruik van speciale rijlanen om files te vermijden.

veel stadions reizen. Speciaal voor de Spelen zijn er bijvoorbeeld busbanen aangelegd waarmee het verkeer omzeilt kan worden en je dus minder kans loopt om in een grote file terecht te komen.

Het is handig om tijdens de Spelen een speciale travel pass te kopen. Met deze pas kun je gebruik maken van al het openbaar vervoer in Rio (trein, metro, bus, tram) voor een vaste prijs per dag. Deze passen kun je kopen op verschillende locaties in de stad; waaronder stations, vliegveld en winkelcentra. Hier kun je een hele lijst vinden van alle locaties waar je deze pas kunt kopen. De passen kun je kopen voor 1 tot 7 dagen en kosten per dag ongeveer 7 euro.

Per taxi door Rio reizen

Een alternatief voor vervoer door Rio is reizen per taxi. Er zijn in Rio 2 soorten taxi’s; de goedkopere gele taxi’s en de ongeveer 2 x duurdere zwarte taxi’s. Het reizen per taxi kost, afhankelijk van de tijd waarop je reist, tussen de 2,30 en 2,74 Real per kilometer met een starttarief van 5 Real.

Op het vliegveld is het overigens goed uitkijken naar een betrouwbare taxi. Er worden bij de uitgang veel taxi’s aangeboden met vaste tarieven naar je bestemming. Soms kan dit een goede deal zijn, maar meestal is dit niet het geval. Er zijn bij vliegveld Galeo (internationale vliegveld) 2 vertrekpunten bij aankomsthal 1 en 2.

Voor vaste tarieven kun je overigens deze lijst aanhouden als indicatie voor de kosten vanaf de internationale airport. Als dit heel erg uit de pas loopt dan is het wellicht handig om even verder te lopen naar de officiële standplaats van taxi’s bij de aankomsthallen.

Uber is overigens ook te gebruiken in Rio de Janeiro. Met de app kun je een taxi bestellen en je betaalt ook dan een eerlijk tarief. Om de app te gebruiken heb je wel een creditcard nodig. Heb je de app nog niet? Gebruik dan deze link om de app te downloaden en vul bij de uitnodigingscode “98eri” in. Je krijgt dan op je eerste rit 10 euro korting.

Uber in Rio
Krijg je eerste Uber rit gratis door via deze link een account aan te maken