Tafeltennis – Rio 2016

Tafeltennis staat op de Olympische Spelen 2016 van Rio voor de 8e keer op het programma. Het zal plaatsvinden in het Riocentro (paviljoen 3) in de Barra Cluster van 6 tot 16 augustus 2016.

Tafeltennis staat vanaf 1988 op het Olympische programma. Sinds 2004 is het dubbelspel vervangen voor het team onderdeel. China domineert in de sport en heeft in de 28 gespeelde onderdelen 47 medailles gewonnen waarvan 24 gouden medailles. Omdat China in 2008 alle medailles in het enkelspel won is besloten dat vanaf 2012 slechts twee (in plaats van drie) tafeltennisers van een land aan het enkelspel mogen deelnemen. Er wordt bij de Olympische Spelen 2016 om 4 gouden medailles gestreden:

Heren

  • Enkelspel
  • Team
Dames

  • Enkelspel
  • Team

Medaille geschiedenis
Nederland en België wonnen nog nooit een medaille met tafeltennis.

Londen 2012
Li Jiao en Li Jie kwamen voor Nederland uit in het dames enkelspel. Jie verloor in de 8e-finale. Jiao bereikte de kwartfinale maar verloor die van de uiteindelijke Chinese winnares. Beide dames kwam samen met Elena Timina ook uit in het team onderdeel. Ze bereikten de kwartfinale maar verloren die, inderdaad… van China.
Voor België deed Jean-Michel Saive mee in het heren enkelspel. Hij lag al in de 2e ronde uit het toernooi.

Leave a Reply