Volleybal – Rio 2016

Volleybal staat op de Olympische Spelen 2016 van Rio voor de 14e keer op het programma. Deze sport bestaat uit twee disciplines: zaalvolleybal en beachvolleybal. Zaalvolleybal zal plaatsvinden in de Maracanazinho Arena in de Maracana cluster Olympic Whitewater Stadium in de Deodoro Zone van 6 tot 21 augustus. Beachvolleybal zal plaatvinden op het Copacapana strand in de Copacabana cluster van 7 tot 19 augustus.

Bij het zaalvolleybal wordt gespeeld in teamvorm en staat sinds 1964 op het programma. Het beachvolleybal staat pas sinds de Olympische Spelen van Atlanta (1996) op het programma en wordt gespeeld in duo’s. In totaal worden er in Rio 4 gouden medailles verdeeld:

Zaalvolleybal

  • Dames
  • Heren
Beachvolleybal

  • Dames
  • Heren

Medaille geschiedenis
De Nederlandse mannen wonnen de gouden medaille in Atlanta 1996 en de bronzen medaille vier jaar eerder in 1992.
België won nog nooit een medaille met volleybal.

Londen 2012
Nederland had drie beachvolleybalduo’s op de Spelen in 2012. De twee vrouwenduo’s: Marleen van Iersel/Sanne Keizer en Sophie van Gestel/Madelein, werden na de groupsfase in de achtste finale uitgeschakeld.
Het Nederlandse herenduo: Reinder Nummerdor/Richard Schuil, deed het een stuk beter. Ze stonden in de halve finale maar verloren die van een Duits duo. In een bloestollende bronzen finale kwamen ze als verliezer uit de strijd en werden ze vierde.
België had geen volleybalteams op de Olympische Spelen in Londen.

Leave a Reply